Att ha ett bra inomhusklimat är något vi alla borde sträva efter. Men det är inte alltid så enkelt att veta vad detta faktiskt betyder eller vilka steg man kan ta mot detta mål. Det är något vi därför tänkte titta på här nedan.

En sak som alltid påverkar inomhusklimatet är mängden damm inomhus. Vanligt hushållsarbete som att dammsuga och dammtorka är nödvändigt för att hantera mängden damm du har hemma. Anledningar till varför damm är så viktigt att bli av är på grund av att de kan skada luftrör, näsa och svalg om det inte hålls under kontroll genom städning. Små partiklar kan exempelvis andas in och fastna i lungorna och i värsta fall kan du utveckla lungfibros.

Luftkvalitet påverkas även av hur bra luften rör sig hemma. Vilket ju i grund och botten är ventilationens jobb. Utan bra ventilation är det svårt att få till ett bra inomhusklimat. Bästa förutsättningarna får du i regel med ett FTX-system eller liknande, som aktivt arbetar med att forsla bort gammal luft och ta in ny.

För att hitta andra delar av inomhusklimatet som kan förbättras finns det även möjligheter att göra provtagningar som du sedan skickar in för analys. När du får tillbaka svar kan du sedan få rekommendationer på åtgärder som kan förbättra just din hemsituation.

Klas Persson
klas@kasab.nu
Med ett stort intresse för hemmarenovering så har jag skapat denna sajt. Det är min förhoppning är att kunna hjälpa hemmapulare att få en smidigare renovering av sina hus och hem men också kommersiella fastigheter som hyreshus eller annat. Jag hoppas att med denna sajt och artiklar ni får hjälp med er renovering om ni håller på själv men också att hitta någon som kan hjälpa er med den renovering som ni planerat.