Husets utsida behöver regelbundet underhåll för att hålla så länge som möjligt. Men förr eller senare kommer det även bli dags för ett renoveringsprojekt av ett eller annat slag. Och det är även tillfälle att tänka på hur fasaden kan förbättras.

Träfasader renoveras mest

En träfasad har flera fördelar. Men det är också den fasad som behöver mest underhåll. Och som följd av detta är det vanligare att en träfasad behöver renoveras än en putsad fasad eller en tegelfasad. Förutom att träfasaden behöver målas emellanåt kan den även angripas av röta eller skadedjur. I dessa fall behöver de angripna brädorna bytas ut.

Behovet av tilläggsisolering

Det finns många äldre hus där ute som skulle må bra av lite extra isolering. Tilläggsisolering på utsidan är då ofta det som rekommenderas och det kan vara värt att undersöka denna möjlighet om en renovering av fasaden ändå ligger på schemat den närmaste tiden framöver. Det räknas att en vanligt småhus kan läcka strax under 20 procent av värmen genom ytterväggarna. Tilläggsisolering kan dra ned detta ordentligt. Detta kan dock vara något som kräver bygglov då det skulle kunna anses vara en väsentlig förändring av husets utsida.

Tips för förbättring av fasaden

En del förändringar på utsidan kan ge antingen en estetiskt eller praktisk fördel. Exempelvis kan du utforska fördelarna med att skaffa utomhusbelysning i from av vägglampor eller liknande. Det kan också vara trevligt att sätta upp några blomlådor under fönster på framsidan, eller kanske bara några fasaddekorationer i en form eller annan.

Klas Persson
klas@kasab.nu
Med ett stort intresse för hemmarenovering så har jag skapat denna sajt. Det är min förhoppning är att kunna hjälpa hemmapulare att få en smidigare renovering av sina hus och hem men också kommersiella fastigheter som hyreshus eller annat. Jag hoppas att med denna sajt och artiklar ni får hjälp med er renovering om ni håller på själv men också att hitta någon som kan hjälpa er med den renovering som ni planerat.